אסף קי דר ● מרחבים לשחרור וצמיחה ● פסיכותרפיה ומיינדפולנס
מיינדפולנס ובודהיזם
המושג "מיינדפולנס" (מודעות קשובה) פירושו תשומת-לב למה שקורה, בזמן שהוא קורה, באופן מכוון, אמפתי ולא-שיפוטי. מיינדפולנס מאפשר לנו להיות בנוכחות מלאה, עשירה ואינטימית עם עולמנו הפנימי והחיצוני, באופן שמאפשר טרנספורמציה אישית עמוקה.
מיינדפולנס
תרגול מיינדפולנס יכול לתרום לאיכות חיינו באופנים רבים:
-
ויסות, הכלה, וביטוי מיטיב של רגשות;
-
העמקת ההיכרות עם החוויה הגופנית על היבטיה השונים;
-
פיתוח חוסן נפשי אל מול מחלה וכאב פיזי;
-
זיהוי אמונות מגבילות, הפחתת ההזדהות איתן, וטיפוח צורות חשיבה יותר מיטיבות;
-
שילוב בין קבלת מה שמחוץ לשליטתנו לבין נחישות והתמדה באזורים שכן נתונים להשפעתנו;
-
חיבור למקורות של ערך ומשמעות, של טוב ושל שמחה, גם בתוך מציאות מאוד מאתגרת;
-
טיפוח איכויות של הלב כגון אהבה וחמלה כמשאבים של כוח וריפוי.
המסורת הבודהיסטית, שמתוכה צמח המיינדפולנס המודרני, מוליכה אותנו למפגש מעמיק עם שאלות היסוד של הקיום האנושי: מדוע קיים סבל? כיצד ניתן להכיל אותו, להקל עליו או אפילו להשתחרר ממנו? האם ניתן לחיות חיים בעלי ערך גם בנוכחותם הבלתי-נמנעת של חולי, זיקנה ומוות? ועוד שאלות רבות מסוג זה.
במענה לשאלות האלה, הדהרמה (עקרונות הלימוד והחיים הבודהיסטים) מתווה דרכים שבהן הרוח האנושית יכולה לגדול ולהתעצם דווקא מתוך החיכוך עם אתגרי החיים, גדולים ככל שיהיו. היא מציעה להתמיר את ה"זבל" של חיינו לדשן עשיר ומזין, ע"י שינוי הדרגתי של הרגלי חשיבה והתנהגות.
מזה למעלה מעשור אני צועד במסירות בדרך הדהרמה, ובשנים האחרונות גם חולק אותה כמורה וכמטפל מתוך החוויה הישירה של הפירות שיש לדרך הזאת להציע.
בודהיזם
מה אני מציע
פעילויות שקיימתי
אחת מהנחות המוצא של תרגול מיינדפולנס היא שאפשר לגדול בנפש וברוח בכל נסיבות החיים, קשות ומאתגרות ככל שיהיו.
הקורס הזה מיועד למי שרוצה לרכוש מיומנויות וכלים פרקטיים להתמודדות עם אתגרי חיים משמעותיים ולגדילה מתוכם. לא נדרש נסיון קודם במיינדפולנס או מדיטציה.
פרטים נוספים בדף הקורס.
להתעורר לחיים - קבוצת בוקר לתרגול מיינדפולנס
סטודיו "אשטנגה יוגה בקיבוץ", מעיין צבי (2019)
בכל יום שני נפתח את הבוקר עם מדיטציית מיינדפולנס שתעיר לנו את החושים ואת הלב, ותכין אותנו למפגש מיטיב עם האתגרים והברכות שהיום הזה יזמן לנו.
המפגשים יכללו סוגים שונים של מדיטציה, שיתוף ושיחה.
למשתתפי/ות הקבוצה יינתנו גם הנחיות מדיטציה מוקלטות לתרגול בבית.
בתמונה: מדיטציה במחאה החברתית occupy wall street, ניו יורק 2011
"בעיניים פקוחות"
קבוצת מדיטציה למעורבות חברתית (2012-16)
פעילות אקטיביסטית מפגישה אותנו עם האחר, עם סבל, עם תחושת אשמה, עם גזענות שאולי חיה גם בתוכנו, עם הרצון להיטיב לצד תחושת אחריות לסבל. היא מאתגרת תפיסות קיימות ביחס למציאות וביחס לעצמי, ועשויה לעורר תחושה של חוסר אונים בנוגע לפתרון, אך בה-בעת גם להעצים אותנו ואת האחר ולנטוע את האמונה ששינוי הוא אפשרי.
קבוצת הישיבה של "דהרמה מעורבת חברתית" מספקת מרחב בטוח ותומך לשיח והתבוננות משותפת ברוח הדהרמה על פעילות אקטיביסטית ועל השאלות והרגשות שהיא מעלה. הפגישות מעודדות שיח פתוח, המבוסס בין השאר על עדויות אישיות של המשתתפים מתוך המפגש שלהם עם השטח.
הקבוצה פתוחה למתרגלות ומתרגלים אקטיביסטים מכל קהילות הדהרמה, וגם לאלה המעוניינים להצטרף לעשייה חברתית. לא נדרשת התחייבות מראש.
"שקט בעין הסערה" - יום של התבוננות ותמיכה לפעילים חברתיים (עם שירי בר), אוגוסט 2013
פעילות חברתית מפגישה אותנו פעמים רבות עם חוויות לא פשוטות ורגשות מורכבים. לצד תחושות עמוקות של סיפוק ומשמעות הנובעות מעצם המעורבות החברתית שלנו, יכולות לעלות גם תחושות יותר קשות כמו תסכול, אכזבה, ייאוש, כעס ואשמה.
בסדנה נעצור לכמה רגעים משטף העשייה על-מנת להתבונן בצורה אמפתית ותומכת בכל קשת הרגשות המתלווה לפעילות החברתית. נגלה כיצד ניתן להכיל בצורה מיטיבה את כל הרגשות שלנו, למצוא מקורות פנימיים וחיצוניים של כוח, ולהזין את עצמנו באופן שיאפשר לנו להמשיך ולהעניק לסביבתנו.
הסדנה מתבססת על עקרונות ותרגילים של ביוסינתזה (פסיכותרפיה גופנית), מדיטציה, ו"העבודה שמחברת מחדש" של ג'ואנה מייסי.
מיינדפולנס למטפלות.ים - קורס בתכנית להכשרת מטפלים בביוסינתזה
קמפוס ברושים, 2017
הקורס מלמד כיצד ניתן לשלב מושגים ופרקטיקות של מיינדפולנס בעבודה הקלינית בביוסינתזה. מיינדפולנס יכול לעזור בחידוד מיומנויות ותהליכים שכבר קיימים בביוסינתזה, ומוסיף גם כלים ספציפיים משלו ל"ארגז הכלים" הטיפולי. הקורס גם מהווה הזדמנות למי שרוצה לבנות ולבסס תרגול יומי של מיינדפולנס כמשאב אישי ומקצועי, או לרענן, לחזק ולהעשיר תרגול קיים.
בין הנושאים הנלמדים בקורס: מיומנויות קשב; איכויות הלב; מיינדפולנס בתנועה; עבודה עם דפוסי רגש ואופי ועם מצבי חיים; מיינדפולנס בקשר הבין-אישי.
התהוות גומלין ומעורבות חברתית
יום תרגול וחקירה (עם מולי גלזר ונטע לוי, 2015)
קבלה עמוקה של התהוות הגומלין כמאפיין בסיסי של המציאות יכולה לעזור לנו לשחרר את ההיאחזות שלנו במבחן התוצאה. יש אינספור תנאים ונסיבות שלוקחים חלק ביצירת כל היבט בעולם שסביבנו, כך שהתוצאות של מעורבותנו בחברה תמיד יהיו בסופו של דבר מחוץ לשליטתנו. על רקע זה, אנו יכולים לזרוע כמיטב יכולתנו זרעים של חופש ורווחה, ולתת למעשינו להשתלב בזרם הגדול של התהוות הגומלין.
ביום תרגול זה נבחן כיצד פועל העקרון של התהוות הגומלין במפגש שלנו עם המציאות שסביבנו. לשם כך ניעזר במגוון דרכי חקירה, כולל מדיטציה בישיבה, קריאת טקסטים, שיחה בקבוצות קטנות, ויציאה למרחב העירוני.